Skoči na glavno vsebino

Podnebni cilji in vsebine v vzgoji in izobraževanju

 
Osebna izkaznica
 
Predstavitev projekta »Podnebni cilji in vsebine (PCV) v vzgoji in izobraževanju«
V letošnjem šolskem letu smo se v enoti vrtca Beltinci prijavili na projekt »Podnebni cilji in vsebine v vzgoji in izobraževanju«, ki nas vse udeležence spodbuja k trajnostni mobilnosti, razmisleku o sedanjosti, predvsem pa prihodnosti. Pogled naprej je tisti, ki nas spodbuja, da naredimo korak danes, v pravo smer. Katera je prava smer? Kam iti? Kako to narediti? Koga vse vključiti? To so bila vprašanja, ki smo si jih postavljali na začetku.
Naredili smo kritičen pogled dejavnosti, aktivnosti, ciljev, ki smo jih v našem vrtcu že realizirali in prišli do ugotovitev, da so ekološke vsebine in vsebine trajnostne mobilnosti v našem vrtcu zastopane v veliki meri, in da bo ta projekt samo nadgradnja dosedanjega vzgojno-izobraževalnega dela. Strokovna skupina, ki deluje v okviru projekta je začela razmišljati, opazovati in raziskovati lokalno okolje, okoljevarstvene izzive in predvsem različne možnosti drugačnega ravnanja slehernega od nas. K sodelovanju smo povabili lokalno skupnost, občino, lokalno komunalno podjetje Komuno, Športno zvezo Beltinci in Zavod za raziskovanje in razvijanje alternativnih praks.
Načrtovali smo FESTIVAL ZA OKOLJE z naslovom »Z majhnimi koraki spreminjamo svet«. V okviru festivala smo načrtovali šest dejavnosti, in sicer: jesenski dan brez avtomobila, dan zdrave prehrane, eko dan za odpadke, dan za meditacijo in pravljično jogo, dan zdravja ter zaključno prireditev v gozdni igralnici. Ob obeležitvi posameznega dneva, bomo posebno pozornost namenili izzivom, rešitvam in idejam, ki nam bodo v pomoč, podporo ne samo v okviru posameznega dne, ampak tudi v naprej.
Sodelovali bomo na lokalni tržnici (pred božičem, Markovo senje). Pri občini bomo postavili visoko gredo, kjer bomo zasadili različno zelenjavo, ki bo na voljo občanom, vsem tistim, ki je nimajo in jo lahko odnesejo domov. Visoke grede imamo postavljene tudi ob vrtcu, saj s ter spodbujamo že naše najmlajše k samooskrbi in predvsem skrbi za svoje zdravje. Velik poudarek bomo dajali gibanju na svežem zraku, opazovanju narave v vseh letnih časih, beleženju vremena in recikliranju ter ponovni uporabi odpadkov.
S pomočjo komunalnega podjetja bomo postavili in naredili obveščevalne table (občina, Mercator, ZD). S tem bomo lokalno prebivalstvo mesečno obveščali o poteku našega projekta in izzivih ter rešitvah trajnostne mobilnosti. Ob koncu projekta pa bomo za vsa gospodinjstva v občini naredili brošuro, ki bo zajemala vsa zbrana sporočila, obvestila v sklopu projekta.
Prvi dogodek v okviru projekta smo že izpeljali. Bil je uspešno izveden in tako upamo, da bo tudi v prihodnje z ostalimi načrtovanimi dejavnostmi.
Trajnostna mobilnost je beseda, ki ne sme ostati napisana samo na papirju, ampak so pri tem pomembna dejanja vsakega posameznika. V vrtcu Beltinci menimo, da je potrebno začeti že pri najmlajših, saj bodo naši najmlajši otroci tisti, ki bodo uživali v naših sadovih. Zato bodimo dober vzgled na tej poti. Bodimo ljudje z veliko začetnico in vplivajmo na naš boljši in lepši jutri. JAZ, TI,…MI VSI… ZA NAS, ZA NAŠE NAJMLAJŠE…ZA OKOLJE.
Članice tima PCV: Suzana Kuzma Jasmina Marič Sonja Serec Martina Vidonja

 

 

 

 

 

(Skupno 128 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost