Skoči na glavno vsebino

 

Vrtec Beltinci, Enota Ižakovci je član Mreže gozdnih vrtcev in šol Slovenije, s katero upravlja Inštitut za gozdno pedagogiko in ima podporo pri Zavodu RS za šolstvo.

Kot člani Mreže gozdnih vrtcev in šol Slovenije spodbujamo kreativnost, inovativnost, radovednost, sodelovanje in odličnost naših otrok. Težimo k temu, da postane gozd s številnimi pozitivnimi učinki samoumeven del vsakodnevnih dejavnosti in ne le ena od mnogoterih možnosti, ki so otrokom le občasno na voljo. Vzgojitelji redno obiskujemo z otroki bližnji gozd in obenem iščemo pot nazaj k naravi, k večji svobodi gibanja in razmišljanja, ki smo ga včasih že poznali, a ga je izrinil sodoben način življenja.

Gozdni vrtci ponujamo otrokom odmik od današnje standardizirane vzgoje in poučevanja. Pri doseganju ciljev, ki sledijo kurikulu za vrtce, upoštevamo vzgojitelji otrokove naravne značilnosti in potrebe odraščanja: gibanje, iskanje izzivov, ki so potrebni za razvoj nevrološkega sistema, svoboda, prosta igra, gradnja socialnih odnosov … To je poučevanje, ki prinaša nove priložnosti, več avtonomije, vseživljenjsko učenje, raziskovanje, odkrivanje bogastva virov, samozavest, samozaupanje, ustvarjalnost in pozitivno klimo. Vse našteto velja tako za pedagoške delavce kot otroke.

Naš vrtec se je Mreži gozdnih vrtcev in šol Slovenije pridružil v letošnjem šolskem letu. V bližini našega vrtca je dosti polj, gozdnih poti, gozda in zraven teče reka Mura. Z otroki hodimo na sprehode v bližnji gozd, kjer se sprostimo, igramo, gibamo, raziskujemo in se dobro počutimo.

Naš namen je, da bodo otroci razvijali spoštljiv odnos do okolja v naravi, v smislu opazovanja, raziskovanja, predvidevanja, odkrivanja, spoznavanja in ugotavljanja. Razvijali bomo abstraktno mišljenje in ustvarjalnost otrok.

Pridobivali bomo izkušnje z naravo, rastlinami, drevesi, živimi bitji, ki živijo v gozdu.

V gozdu se bomo sproščali, gibali in se naužili svežega zraka. Otroci bodo skozi igro spoznavali gozd v vseh letnih časih.

V tem kratkem času opazovanja gozda so otroci pokazali veliko zanimanje za različne vrste dreves, razlike med njimi, spoznali so različne vrste podrasti v gozdu in živali, ki živijo v gozdnih tleh, krošnjah dreves itd.

To bo naša rdeča nit skozi to šolsko leto.

Kontaktna oseba je vzgojiteljica SIMONA VÖRÖŠ, pomaga ji pom. vzgojiteljice BERNARDA KOREN.

 

 

(Skupno 64 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost